En Ode til de introverte

 

Kjære deg med introverte egenskaper, med evne til å lytte og observere, du som møter meg med ro og behag, som reflekterer over det jeg formidler og som er mer opptatt av å være til stede her og nå enn selv hige etter oppmerksomheten – takk til deg for at du beriker vår verden og tilfører oss dine unike egenskaper.

I alle mine år i arbeidslivet med ansvar for rekruttering som konsulent og som leder, er min erfaring at vi trekkes som oftest mot den ekstroverte kandidaten, i alle ledd – om det er vi som konsulenter eller våre kunder eller organisasjonen jeg har vært en del av, tillitsvalgte eller styret – de ekstroverte er alltid de som fanger oppmerksomheten og bergtar, som vi retter vår oppmerksomhet mot og ønsker inn i vårt selskap. Diskusjoner som nei hen er ikke aktuell, hen er for introvert – vi må ha noen som er mer fremoverlent i skoene, som tar initiativ og skaper fremgang – er gjenkjennelige, spesielt i kommersielle stillinger eller roller hvor samhandling med mennesker er sentralt, men ikke bare her dessverre, også i ikke-typiske utadvendte roller som utviklere, programmerere, controllere…. søker man etter de ekstroverte egenskapene.

 

Jakten på de ekstroverte

«Alle» vil ha de ekstroverte. «Alle» ønsker selv å være ekstroverte. For 100 år siden var det egenskaper som plikt, ære, moral, veloppdragenhet, integritet, gode gjerninger og samfunnsansvar vi strakk oss mot, i de senere ti-år har disse blitt byttet ut med sjarmerende, sterk, vakker, energisk, karismatisk, magnetisk, tiltrekkende. Vi har altså gått fra å hylle de introverte til å hylle de ekstroverte.

En undersøkelse ved Harvard Business School viste at ingen av elevene kjente en som passet beskrivelsen av en introvert, skolen hadde utviklet et ekstrovertideal. Dette er jo interessant når vi vet at antall introverte er langt større enn det vi kanskje tror, det antas et antall på mellom 47 – 55% introverte, så da er det interessant at ingen ved Harvard kjenner noen i denne beskrivelsen.

Espen Skorstad skrev en herlig kronikk i Aftenposten i 2013: «Alle jakter på de utadvendte» – med oppfordring om å slå et slag for de introverte. Jeg hiver meg på hans korstog og blir med på kampen.

Skorstad gjorde et søk på ledige stillinger i Finn.no etter ekstroverte/utadvendte i 2013 med 1511 treff, og 0 treff på introverte/innadvendte. Nå – nesten 10 år senere – har vi dessverre omtrent det samme resultatet: 7 treff på introvert – men alle disse med lignende formulering: …du som er introvert eller ekstrovert – alle er like velkomne hos oss…. Hvor kult hadde det ikke vært om en bedrift hadde anerkjent de introvertes egenskaper og faktisk søkt spesifikt etter denne kompetansen? Dette ekstrovertidealet skaper noen utfordringer i samfunnet vårt, og vi går mest sannsynlig glipp av mange talenter som kunne skapt og utviklet resultater over all forventning.

 

Skapte fordommer

Ekstrovertidealet preger oss og påvirker oss, få introverte vil selv vedkjenne seg å være introvert, spesielt i intervjuer. Ved bruk av personlighetstester er tilbakemeldingen til de kandidatene som slår ut som introverte de vanskeligste. Jeg har møtt få mennesker som jobber i typiske ekstroverte miljøer som står for og erkjenner sine introverte egenskaper, men er mer skamfulle og unnvikende i dialogen, forsøker å skjule disse eller skylder på at testene er feil. Det som har vært fint har vært i disse samtalene å skape en ny forståelse av hva det vil si å være introvert, noe som har vært en tankevekker for mange. For introverte kan ha mange gode egenskaper som ikke ekstroverte typisk har, men vi har mange fordommer for introverte som overhodet ikke stemmer. Som f.eks det at introverte:

  • ikke liker å omgås mennesker – å være introvert sier ingenting om at den liker mennesker eller ikke, en introvert kan være like glad i mennesker som en ekstrovert, men foretrekker ofte å omgås mennesker i mindre grupper da de blir tappet for energi i store forsamlinger, de vil velge samtaler med få personer hvor man kan fordype seg i diskusjoner fremfor cocktailpartyer med store folkemengder og overfladiske samtaler.
  • er sjenerte – å være sjenert vil si at man er nervøs og ukomfortabel rundt andre mennesker, og er noe helt annet enn å være introvert. Andre mennesker gjør ikke en introvert nervøs, den velger bare å ikke bruke tid på unødvendig mange mennesker, den er mer selektiv med hvem man snakker med og når.
  • er kjedelige og arrogante – introverte foretrekker å lytte mer enn de prater, men det er ikke en sannhet at de av den grunn er kjedelige og arrogante. Det finnes ingen forbindelse mellom humor og introvert – komiker Steinar Sagen er en introvert person, om man liker hans humor eller ikke – humor har han.

La oss fjerne oss fra skapte fordommer og skape rom og forståelse for de introvertes egenskaper.

 

Den introverte skaperen

For du kjære introvert – du nøyer deg ikke med et raskt og enkelt svar, du vil ha et godt og riktig svar – du ønsker kvalitet i arbeidet. Mens andre har løpt videre til neste oppgave sitter du igjen og vurderer verket opp mot tidligere samtaler og observasjoner hvor du faktisk har lyttet og absorbert informasjonen. Forskning viser at du og dine introverte artsfrender er betydelig mer intelligente enn de ekstroverte (som for øvrig har løpt videre til neste oppgave), og med din intelligens sørger du for å fange opp de løse trådene som ble oversett – nøster de sammen og skaper noe endelig, noe enda bedre, kanskje noe nytt, noe vi kanskje ikke hadde forutsett? Du er skaperen, du er den som setter prikken på i’en, du er den vi trenger for å utvikle verden videre, som vil løfte oss opp til nye høyder. Uforståelig er det for meg at vi våger å overse deg i våre ansettelsesprosesser – du er jo avgjørende for mange bedrifters eksistens.

Vi må løfte blikket og innse at alle kan ikke stå på scenen og være rockestjerner, noen må også gjøre jobben bak. Vi trenger også introverte i lederroller, som evner å se dyktige medarbeidere og lytte til den kunnskapen som finnes hos de ansatte, for de er ikke opptatt av å skinne i førersetet, men opptatt av resultater og fremgang. De introverte er absolutt fremoverlente i skoene, men de beholder helst skoene på. Trodde du kanskje at en selger ikke kan være introvert? Da tar du feil, jeg har møtt introverte selgere som gjør det like bra om ikke bedre enn en ekstrovert. De introverte har evne til å bygge dype relasjoner med sine kunder og kan møte sine kunder på et helt annet nivå. Det er kompleksiteten i et menneske som avgjør om man kan lykkes – hvilke andre egenskaper innehar vedkommende og se de i sammenheng med da de introverte egenskapene og knytte de opp mot den rollen som skal fylles. En ekstrovert uten varme og omtanke for andre er kanskje i lengden ikke en god selger, mens en introvert med varme og omtanke for andre kan kanskje lykkes i det lengre løp?

 

Den introverte revolusjonen

Hvordan påvirker dette samfunnet vårt når forskning faktisk viser at introverte ledere og medarbeidere produserer bedre resultater enn ekstroverte i en del tilfeller? Når vi fortsatt lever etter ekstrovertidealer og ikke gir rom for introverte? På tide å skape en introvert revolusjon?

Så derfor denne oden til alle introverte der ute, vær stolt av den du er og ikke undervurder dine egenskaper – verden trenger deg like mye som vi trenger de ekstroverte. Du utgjør balansen i samfunnet og du vil skape resultater og verdier som i fremtiden er helt uvurderlige og avgjørende for en bærekraftig fremtid. Du følger etter i store personligheters fotspor som Albert Einstein, Bill Gates, J.K Rowling, Mahatma Gandhi, Mother Teresa, Barack Obama, Eleanor Roosevelt, Steve Wozniak, Audrey Hepburn, Lady Gaga, Tom Hanks, Emma Watson og mange mange flere.

Til slutt en bønn til alle der ute som rekrutterer til egen eller andres organisasjon – på tide å åpne din dør og ditt sinn til de introverte, utfordre deg selv og de rundt deg med å ikke bare se de ekstroverte, men la også de introverte finne sin plass og få lov til å skape sin mulighet, la de få muligheten til å vise hvem de er. Disse vil ikke selge seg inn i et intervju med store ord og karisma, men være konkret med de faktiske forhold og kunne gi deg et tydelig og ærlig bilde på hvordan denne ansettelsen faktisk vil forekomme, hvis du gir de tiden. En mulig mindre risikofylt ansettelse? Lykke til med fremtidige rekrutteringer – håper vi fremover ser mer utlysninger også etter introverte flinke folk, jeg skal i hvert fall gjøre mitt for å bidra i den introverte revolusjonen slik at vi får en bærekraftig fremtid – sammen.


Denne artikkelen er skrevet ut ifra mine egne opplevelser og oppfatninger, fra mine erfaringer, leste bøker, artikler og podkaster o.l. om tema. Dette er altså mine ord som hverken er forskningsbasert eller validert på noen som helst måte, det finnes garantert andre sannheter også enn denne. Men hvis det treffer deg litt og skaper en liten refleksjon er jeg veldig fornøyd. 

Skrevet av Kristin Halvorsen – Hudson Nordic – kh@hudsonnordic.com / +47 976 62 533 (desember 2022)